woensdag 12 december 2012

De glazen bol 2013

Het sneeuwt weer in Nederland, en dat veroorzaakt zoals altijd weer problemen. Wat ook terug komt rond deze tijd van het jaar is de vraag "Welke bedreigingen verwacht je volgend jaar?"

We beschikken hier niet over een glazen bol, maar we kunnen uiteraard wel een voorspelling doen van wat ons te wachten staat in het komende jaar (Als we 21-12-2012 overleven) wat bedreigingen op het internet betreft.


  • We zullen meer meldingen in het nieuws krijgen wat mobiele threats betreft. De grenzen tussen laptop, tablet en mobiele telefoon vervagen, en dit zal het nodige dataverlies veroorzaken. Platformen zoals Android veroorzaken issues in combinatie met malware. De Apple en Microsoft equivalenten pretenderen "veilig" te zijn en juist door deze illusie zullen problemen als verlies en diefstal van deze apparaten zorgen voor schade.

  • Spear phishing, een meer gefocuste vorm van phishing waarbij op een specifiek doel wordt gemikt, in plaats van de massa. Denk hierbij aan het ontfutselen van alle gegevens van de eigenaar van een bedrijf via de secretaresse, zodat de phisher zich bij een andere contactpersoon kan voordoen als de eigenaar van bedrijf X.

  • "Lekkage" bij bekende namen zal vaker voorkomen. Er is in het afgelopen jaar gebleken dat er genoeg bedrijven zijn welke de beveiliging of bedrijfspolicies niet goed genoeg op orde hebben om het lekken van confidentiële data tegen te gaan. 
  • Meer infecties en aanvallen zullen hun begin zien op sociale media. Mensen zijn snel om de tuin geleid, en dat kan voor de aanvaller betekenen dat deze toegang krijgt tot kritieke systemen van een gebruiker, of erger, dat de prive wachtwoorden overeenkomen met gegevens welke ook op het werk worden gebruikt.. De gevolgen hiervan kunnen desastreus zijn voor een bedrijf.

  • Door het gebruik van vele clouddiensten wordt er steeds meer belangrijke informatie van klanten bij een 3e partij ondergebracht. Vaak zal dit een datacenter zijn, welke hierdoor eigenlijk een soort schatkamer zijn met alle kostbare data van meerdere klanten. De pijlen van internetcriminelen zouden zich zomaar kunnen gaan richten op deze doelen. 

De hierboven genoemde punten zijn uiteraard slechts het topje van de ijsberg, en geven slechts een kleine indicatie van wat ons te wachten staat. Desalniettemin hoop ik dat iedereen zich realiseert dat een goede beveiligingsoplossing slechts het begin is, en dat er ook gekeken dient te worden HOE er met gegevens (Zowel zakelijk als privé) moet worden omgesprongen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten