maandag 25 juli 2011

Hackers.. Sensatiezoekers?

Na de verschrikkelijke bomaanslag en schietpartij in Noorwegen heeft het helaas niet lang geduurd, of hackers hebben hier al weer misbruik van gemaakt. Wanneer er gezocht wordt met zoekwoorden welke gerelateerd zijn aan het drama kun je bijvoorbeeld "[video] OSLO Security Camera Captures Blast!" als hit krijgen. Deze, en andere soortgelijke video’s zijn echter niet wat ze pretenderen te zijn. Ze linken naar enquêtes, welke wanneer ingevuld, geld opleveren voor de kwaadwillende en beloven na het invoeren de video te laten zien. Niets is hier minder waar. Na het invullen van de enquête krijgt de gebruiker een IQ test en wordt er gevraagd om het telefoonnummer. Wanneer het slachtoffer dit doet, krijgt hij of zij 4 keer per week een bericht wat je 2 dollar kost.

Ook is er dit afgelopen weekend een andere drama voltrokken. Zangeres Amy Winehouse is dood aangetroffen in haar huis. Ook dit kan leiden tot een stroom van malware, of social engineering aanvallen gespitst op gerelateerde zoekopdrachten.

Let er dus goed op, dat wanneer u naar informatie zoekt, dat u dit via vertrouwde nieuwsbronnen zoekt. Sociale media is hiervoor minder geschikt, met als voornaamste reden dat de informatie door iedereen gepost kan worden, dus ook door kwaadwillende!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten